Onderhandelen over de Schoonmaak CAO wordt nooit meer zoals het geweest is.

Met een verwijzing naar de uitspraak van oud en overleden PvdA leider drs. Joop den Uil, ‘het wordt nooit meer zoals het geweest is’, dopen we het onderwerp.

De CAO voor medewerkers in het schoonmaakbedrijf en glazenwasserij wordt door vertegenwoordigers van de vakbonden met ondersteuning van de achterban en door bestuursleden van OSB met eveneens raadpleging van de leden vastgesteld. Een en ander binnen kaders die zijn aangegeven door de overheid.

Zowel de bonden als de werkgevers organisatie laten zich bijstaan door interne en externe deskundigen. Voor beide organisaties is de CAO één van de belangrijkste redenen van bestaan. In het verleden ging een groot schoonmaakbedrijf uit onvrede met de werkgeversorganisatie zelf in gesprek met de vakbonden doch kwam hier snel op terug. Het is een vak en bovendien wil je als bedrijf niet meemaken dat je een bedrijf CAO krijgt aangemeten.

Aankondigingen van onderhandelingen, bijeenkomsten van partijen, speldenprik acties, ludieke acties, ultimatums, consultatie van achterbannen en ledenvergaderingen. Het eigen gelijk melden in de pers waarbij vakbonden over het algemeen meer zendtijd toegewezen krijgen dan de werkgevers. Ook acties bij bedrijven en klanten van de werkgever/onderhandelaars komen regelmatig voor. Verstorend, onvermijdelijk en uiterst hinderlijk. En natuurlijk voor de oprit van de  grote opdrachtgevers die landelijk bekend zijn zoals NS, Schiphol en universiteiten. Ook de extra gratis publiciteit meepakken. Ondanks deze negatieve gevolgen voor de bedrijven hielden de OSB bestuurders en directeuren van schoonmaakbedrijven de rug recht en bleven de rol van CAO onderhandelaar vervullen ten behoeve van de gehele schoonmaakbranche.

Uit de Verenigde Staten overgewaaide nieuwe strategieën van de vakbonden worden uitgetest en met succes toegepast. De focus wordt gericht op opdrachtgevers, overigens niet ten onrechte vanwege de omstandigheid dat deze opdrachtgevers vanuit een veilige hoek de contractprijzen meebepalen. Weer naar Schiphol, de NS en andere populaire en public relations gevoelige instanties. Gedragscode getekend? Niets mee te maken! De emmer narigheid op de werkplek dumpen van de algemeen directeur bij de opdrachtgevers. De introductie van een schoonmaakparlement ook wel schoonmaaktribunaal genoemd is ook een nieuw fenomeen. Het klinkt als democratisch doch lijkt een geheel van manipulatie.

Tijdens de laatste CAO onderhandelingen voor de schoonmaak liepen er ook grote aanbestedingen, onder meer voor NS treinen. Net als andere algemeen bestuurders van OSB was ook een directielid van Asito bij de onderhandelingen betrokken. Ook stakingen bij de NS. Eén en één bleek ook hier twee. Hoewel volgens insiders de aanbieding van Asito de beste was werd dit bijzonder grote contract gegund aan Hago. In OSB verband zal zeker worden nagedacht of de onderhandelingen voor de Schoonmaak CAO in de toekomst aan externe deskundigen moet worden uitbesteed.

 

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: