Sanitair en Spiritualiteit

Meer dan twee miljard mensen hebben geen eigen sanitair of kunnen geen gebruik maken van publiek toegankelijk sanitair. Dat is zeker een probleem, maar dat lossen we vandaag niet op. Wel een probleem in de publiek toegankelijke sanitair groepen op luchthavens, winkelcentra, stations en in hotels. Van het thuis gebruik van sanitair zijn geen statistieken beschikbaar. Van het publiek toegankelijk sanitair wereldwijd trouwens ook niet. Dus alle commentaar is afkomstig uit de eigen waarneming. Van een zelf benoemde deskundige dus.

De belangstelling voor het ontwerp, innovatie, logistiek en schoonmaak onderhoud van sanitair is vanuit puur technische achtergrond. Dit om te voorkomen dat lezers denken dat er sprake is van een kwalijke afwijking. Dat heb ik nog even bij mezelf onderzocht. Uit het wereldwijd gebruik van urinoirs blijkt structurele lekkage problemen bij ontlasting organen, in dit geval meestal de penis.

Het maakt niet uit welke vorm, kwaliteit of omvang van de urinoirs of van de penis, er is bijna altijd sprake van urine op de tegelvloer. Een deel van deze lekkage zal zijn oorsprong vinden in een gehaast gebruik, het niet kunnen openen van de ritssluiting of andere technische aspecten. Het is een lastige kwestie. Voor de normaal gebruikers levert het slechts de bijkomstigheid op dat urine op de grond wordt opgezogen in leren schoenzolen, alwaar het overigens geen kwaad kan.

Het wordt dus tijd om geld te doneren aan collectanten die bij u aan de deur komen voor meer wetenschappelijk onderzoek van urologie. Dit urologie vakgebied heeft een gouden toekomst.

Maar er is meer. In de beslotenheid van het toilet speelt zich meer af dan een noodzakelijke ontlasting. Zij die bekend zijn met een anusspoeler zien zich vertwijfeld beperkt tot het gebruik van toilet papier. De transpiratie neemt toe nadat is geconstateerd dat de rol leeg is en de reserverol slechts met een schroevendraaier tevoorschijn komt. De vulpen is een hulpmiddel doch daarna niet meer als vulpen bruikbaar.

Dat de toiletbril, de spoelknop en de deurklink voorzien is van ontlasting wilt u wel geloven, maar als gezond mens verwacht u daar geen last van te hebben, hetgeen een juiste inschatting is.

De beslotenheid in een toilet cel en de basale ontlasting doet u de beperking gevoelen opgesloten te zijn in een lichaam. Een lichaam dat naar uw inzicht wellicht beter ontworpen en ontwikkeld had kunnen worden.

Wie kunnen we daar de schuld van geven. Wie kunnen we ‘uberhaupt’ de schuld geven dat wij in lichamen terecht zijn gekomen.

Het schuld aspect, in welke variant dan ook, in jezelf opgekomen en vervolgens bij anderen gedumpt, is niet meer dan een illusie en komt voort uit de vermeende afscheiding van de Ene. Dat is ook de reden waarom we vaak een hekel hebben aan veranderingen. De eerste verandering is ons denken resulteerde in een hoop immer voortdurende narigheid.

Met die vermeende afscheiding leek een eigen identiteit te ontstaan die wij ego noemen. Het ego heeft er vervolgens een lichaam bij bedacht. So illusoir als de pest, maar omdat wij er geloof en waarde aan hebben gehecht lijkt het echt en regeert het ons nagenoeg volledig.

Hoe komen we daarvan af. Dat kost even tijd, hoewel tijd ook een illusie zal blijken te zijn. Er zijn geen rituelen voor nodig. Geen kruipreis naar een vrome locatie. Geen rondje langs de kerk of moskee. Geen mantel of uniform van een gesubsidieerde organisatie die het beste met u voorheeft. Geen kaal hoofd met baard of andersom formule. Geen gelaat bedekking. Geen cm instructies aangaande mode concepten. Geen TV priesters. Geen offerandes van bloemen dan wel levende have.

Al deze rituelen hebben hetzelfde effect als het grondig reinigen van een toiletgroep, met dit verschil dat de toiletgroep daarna schoon is.

Het hoofd moet schoon. Vrij van de ideeen van het ego. Hoe doen we dat. Stilte en vrede zoeken in je gedachten. Vergeef alles en iedereen. Dus ook die lui die, al dan niet met een schiettuig op de rug, met opgeheven vuist op de buis melden dat het allemaal anders moet. Mijn ego laat me al uit de leunstoel komen om de bijl uit de schuur te halen. Niet doen dus en de gedachte vergeven. Ego gedachten zullen constant in de weg lopen. Zie eraan voorbij. Terug naar stilte en vrede en luister naar die andere stem. Kijk naar de kennis die diep in jouw denkgeest aanwezig is.

Is het mij al gelukt? Zeker niet anders was ik niet hier in een lichaam.

Hiervoor zijn twee redenen. In de eerste plaats is het naar binnen kijken om vervolgens vast te stellen dat er niets is (geen zonde, geen schuld, geen straf), niet in het belang en het voortbestaan van het ego. Het ego zorgt er dus voor dat je constant bezig bent met problemen buiten jou. Probleem opgelost en een nieuw probleem dient zich aan. De tweede reden is dat wij aan onze speciaalheid, het anders dan anderen zijn, bijzonder veel waarde hechten.

Komt het nog goed? Zeker wel! Maar eerst het toilet uit, handen wassen en het gekozen programma van vandaag volgen.

Voor meer informatie en adviezen over het ontwerp en inrichting van sanitair en de schoonmaak logistiek hiermede verbandhoudend, maar ook over de Cursus in Wonderen waaraan boven genoemde inzichten zijn ontleend, stuur een bericht aan Hans Westerveld via info@cleaningworks.nl

Advertenties
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: